De geschiedenis van het kerstpakket

Het kerstpakket is ontstaan in het begin van de 19e eeuw. Bij de boerenbevolking was het in deze tijd gebruikelijk dat mensen langs de boer en zijn gezin gingen om ze een fijne kerst te wensen. Omdat het in de wintermaanden lastig was om eten te bewaren, gaf de boer ze als dank eten en drinken mee.

Het personeel dat bij de boer inwoonde was op tweede kerstdag altijd vrij om kerst te gaan vieren met de familie. Om hun kerst extra speciaal te maken, krijgen zij dan ook en pakket mee met eten en drinken. Daarnaast was het een blijk van waardering voor het personeel.

Uit deze gewoonte is de huidige traditie ontstaan om werknemers aan het einde van het jaar een kerstpakket te schenken om ze te bedanken voor hun inzet.

Andere ambachtslieden hadden de traditie van het geven van geschenken tijdens kerst overgenomen van de boeren. Hun medewerkers kregen ook kerstgeschenken. In het begin was dit nog in de vorm van eten en drinken, maar steeds vaker in de vorm van kleine nuttige cadeautjes.

Mensen hechten veel waarde aan een kerstpakket, omdat het echt ervaren wordt als een blijk van waardering. Vandaar dat werkgevers vinden dat iedereen een kerstpakket moet ontvangen. Zo krijgen ook militairen en werknemers in het buitenland aan het einde van het jaar allemaal een kerstpakket toegestuurd. Om hiermee ook hun kerst wat meer speciaal te maken.

Tegenwoordig: het keuzeconcept als vervanger van het traditioneel kerstpakket

Ondanks dat het traditionele kerstpakket nog steeds een populaire optie is als eindejaarsgeschenk voor bedrijven, zie je steeds vaker dat bedrijven kiezen voor een keuzeconcept. Bij het keuzeconcept kunnen medewerkers in een gepersonaliseerde webshop hun eigen kerstgeschenk uitzoeken. Hierdoor is er voor iedereen wat wils! Daarnaast is het ook mogelijk om een kerstmarkt te organiseren voor uw personeel: een kerstpakket en personeelsfeest in één! Ook hier kunnen de medewerkers cadeaus bij elkaar zoeken en kunnen ze gezellig bijkletsen met collega’s.

Raak je niet uitgelezen?

Present Service in samenwerking met i-did

Present Service heeft vanaf deze Kerst een samenwerking met i-did, een bedrijf dat arbeidspotentieel en textiele grondstoffen herwaardeert. Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt...

Lees verder »

Kerstmarkt populair als eindejaarsgeschenk voor medewerkers

Steeds meer bedrijven organiseren een kerstmarkt voor het personeel om ‘eens een keer iets anders te doen’. Dit bevalt over...

Lees verder »